Annette Guhle

Senfølger af opvækst i alkohol.

Foto: Anne Beth Witte

Kan du genkende udadtil at være succesfuld og velfungerende, og indeni styres du af massivt behov for kontrol, behagesyg og perfektionisme. 

Det handler ofte om at voksne børn, ikke har fået den anerkendelse, tilknytning, kærlighed, tryghed eller støtte som de behøvede.

Der har således ikke været en sikker base, eller plads til at kunne være præcis dem, med alt det som er.

At vokse op i et hjem hvor der er et overforbrug af alkohol, skal børn navigere i ustabile omsorgspersoner, som har et lavt eller svingende selvværd, og udadtil høj selvtillid, selvstændighed, og arrogance.

Børn er afhængige af at det vi siger, også er det vi gør, og vi navigere i livet nogenlunde stabilt, ikke mindst at vi lader vores børn være dem de er, som hele individer. At vi huske at spejle dem i deres grundfølelser, altså at vi lærer børn at de må godt være kede af det, sure glad, hvilke følelse de nu er. Det er ok.

Ikke to liv er ens, vi håndter dette forskelligt, nogen suser igennem livet succesfulde, men med frakoblet til sine følelser, og har således massivt brug for at alt står på sin plads, kan miste besindelse hvis nogen kommer og laver om.

Andre rammes af stress, har svært ved at forstå hvorfor at man kan klare en masse, men hvis ens partner glemmer at købe en bestemt middagsret, som man nu havde forestillet sig at have sagt behov for, ”hvis jeg kommer hjem til netop dette, så er jeg vigtig, og jeg er elsket” – Men en misforståelse af indkøb kan skabe så meget uro i det indre, at verden falder sammen, der opleves afvisning, forladthed, ikke vigtig, ikke ønsket, ikke elsket. Man kan ligeså godt blive skilt, og forlade alt, for ingen elsker en.

Her er det så at omgivelserne bliver ubarmhjertige…. Der kan komme sætningen som –”hvorfor laver de så meget drama” ”hvorfor tager de sig ikke sammen” ”hvordan kan de klare så mange andre ting, når de ikke engang kan….”

Her sker kollapset. Det bliver en ny omgang, skyld, skam, forkerthed og forladthed.

Mange oplever at ende med et liv hvor indre smerte selv druknes i alkohol, for det er for svært at ”face” det som sker indeni, og som man ikke ved hvor kommer fra. Andre vælger at gå i terapi, for at forstå, og finde måder at håndtere livet bedre på.

Kontakt mig for en uforpligtende samtale og lad os tale om et evt. samarbejde om dine ønsker for forandring i fremtiden.

Del blogindlæg